Glasrijk: fietsroute, collectors itemVoorzitter Edward Willems en glaskunstenares Karin Wijnand (Foto: Maurits Olde Olthof)
Van de redactie | 01-10-2020
TUBBERGEN - Glasrijk Tubbergen 2020 gaat niet door. Maar de Glaskunstfietsroute kan elke dag van het jaar gefietst worden, ook in coronatijd. Alleen niet onder de vlag van Glasrijk Tubbergen.

Zaak is wel dat de fietsers zelf de RIVM-maatregelen in acht nemen. Ook het collectors item Liberation blijft te koop. De fietsroute is tijdens openingstijden verkrijgbaar bij De Beurs, Grotestraat 62, en kan gedownload worden.

Nieuwe voorzitter

Glasrijk Tubbergen zou dit jaar voor de 24e keer gehouden worden. Met Edward Willems als nieuwe voorzitter en een nieuw bestuur. Alles was er klaar voor, maar corona en de daaruit voortvloeiende nieuwe maatregelen gooiden roet in het eten.
Het bestuur woog samen met de gemeente alle voors en tegens af en besloot dat door laten gaan geen optie was.
Een teleurstelling voor bestuur en vrijwilligers, maar er blijven lichtpuntjes. Zoals de kunstfietsroute, die dagelijks gefietst kan worden en het bijzondere collectors item, dat aangeschaft kan worden.

Glaskunstfietsroute

Glaskunstenaar Karin Wijnand stelde de fietsroute samen, die alle dagen van het jaar gefietst kan worden. Ze was al langer betrokken bij Glasrijk Tubbergen, en kreeg een aantal jaren geleden de vraag of ze niet een vaste glaskunstfietsroute uit wilde zetten door het buitengebied.
Met drie vrijwilligers, die goed bekend waren met de omgeving, trok ze de dorpen langs. “Met ons vieren op de fiets, ontzettend gezellig. We klopten aan op diverse locaties en vroegen of de eigenaren een permanent glaskunstobject in hun tuin wilden. Zo kon er een bijzonder route samengesteld worden.”

Mix van kunstenaars

Gekozen werd voor een mix van kunstenaars, zowel internationaal en regionaal. Zelf fietste Wijnand de route eindeloos. “Er staan onder andere beelden bij havezate Herinckhave, bij de Molen van Bels, Reutum, Manderveen, Vasse, en bij de Herterij in Geesteren. Al fietsend geniet je van het Twentse landschap en de glaskunst. En misschien ontmoet je zelfs de locatie eigenaar, ik heb dat zelf als heel leuk ervaren. Een heel afwisselende, heel diverse route: dat maakt het zo leuk.”
Haar eigen kunstwerk, geïnspireerd op een opgekrulde varen die net open gaat, staat bij Herinckhave.
De fietsroute is verkrijgbaar is tijdens openingstijden verkrijgbaar bij De Beurs, Grotestraat 62, en kan gedownload worden. in PDF of GPX van de site www.visittubbergen.nl/routes1/571/Glaskunstroute/

Op naar het jubileum!

Glasrijk Tubbergen heeft elk jaar een collectors item. Het kunstwerkje is dit jaar ontworpen samen met Dagmar Spekreijse: een bosje bloemen van glas, een rode roos, een oranje tulp en een blauwe iris. Het collectors item is te koop bij La Cuisine, Grotestraat 78 inTubbergen.
Ondanks de teleurstelling houdt het bestuur de moed erin. Voorzitter Willems: “Morgen gaan we samen de slag met Glasrijk 2021. Als de wereld dan weer coronavrij is, wordt dat een geweldige jubileumeditie.”
 
Volg ons