Hondendressuurclub zoekt pakwerkersTraining bij hondendressuurclub De Windmolen (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 14-09-2020
MANDERVEEN - Hondendressuurclub De Windmolen zoekt pakwerkers. Jonge mensen die hun mannetje staan in het ‘pak’.

Iemand die even de boef wil zijn en vervolgens opgespoord wordt door een politiehond-in-spé. Pakwerkers zijn actief tijdens de clubtrainingen op het terrein aan de Oude Uelserdijk in Manderveen.
Twente FM maakte een reportage.

De honden worden hier getraind voor politiewerk, douane, defensie en bewaking, vertelt voorzitter Henk Huisken. “We hebben meer pakwerkers nodig. Dat kunnen mensen zijn die geen hond hebben, maar natuurlijk ook nieuwe leden die met hun hond hier komen trainen en ook wel pakwerker willen zijn.”

Pakwerkers welkom

Nieuwe pakwerkers krijgen een interne opleiding binnen de club. Zowel nieuwe pakwerkers als leden zijn vanaf 15 jaar welkom.
Belangstellenden kunnen langskomen bij de club tijdens een training, op woensdagavond vanaf 19.00 uur en op zondagmorgen vanaf 09.00 uur, of bellen met Henk Huisken: 06 5174 7589.

Speciaal ingericht terrein

De Manderveense hondendressuurclub is een hechte, acht leden tellende, club.
Getraind wordt er op zondagmorgen en woensdagavond op het eigen terrein aan de Oude Uelserdijk, waar zich ook het clubgebouw bevindt. Het terrein is helemaal ingericht voor de trainingen. De honden springen over een kuil, maken een hoogtesprong van 1,75 meter, springen over een bijna metershoog schuttinkje, lopen onaangelijnd netjes naast de fiets, zoeken verstopte spullen op en meer. “Zo’n hond moet veel aankunnen”, weet Huisken.

Politie, douane, bewaking

Gecertificeerde honden worden ingezet bij de politie en de douane en in de bewaking. Veel honden vertrekken naar Amerika.
Huisken: “Tegenwoordig moet een goed opgeleide hond sociaal zijn. Zo’n hond moet ook te vertrouwen zijn. Belangrijk is dat hij ook een goede zoekdrift heeft, het zoeken niet makkelijk opgeeft. Dat een hond goed zoekt wordt belangrijker gevonden dan bijten.”

Huisken, inmiddels ruim twintig jaar lid en twaalf jaar voorzitter, traint op het terrein zelf Teun, zijn Mechelse herder, voor PH1. “Voordat je zo’n certificaat hebt ben je tussen de anderhalf en drie jaar verder.”
Certificaten konden dit jaar niet behaald worden, omdat in verband met corona de keuringen voor het hele jaar afgelast zijn. Toch worden er honden verkocht. “Politie en douane hebben toch honden nodig en komen kijken wat de hond kan. Bevalt dat, dan gaat de hond nog een proef afleggen op het terrein van politie of douane. Gaat dat goed, dan is het dit jaar ook zonder certificaat in orde. “
Volg ons