Paragliding: zweven zo vrij als een vogel Paragliden bij Cloud to Cloud (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 29-07-2020
MANDER - Cloud to Cloud is de naam van de Paragliding club in Mander. Een passende naam voor deze club van piloten, die met hun schermen van wolk naar wolk zweven.

Cameravrouw Dewi Wender van Twente FM vloog mee, over Mander, over de Duitse grens. “Het voelt heel onnatuurlijk omdat je ‘los’ vliegt. Dat ben je niet gewend. Vliegen in een vliegtuig is heel anders”, vertelt ze. “Het uitzicht was prachtig; ik kon Enschede zien. Superleuk en heel relaxed!”

Voorzitter Hans ter Maat is één van de initiatiefnemers van deze club, die dit jaar haar eerste lustrum viert. “Door corona hebben we geen groot feest, maar we staan er wel even bij stil."
Bestuursleden van Cloud to Cloud Paragliding zijn, naast Ter Maat, Jeroen Kaub en Han Meijers. “We doen het met ons drieën, naast onze baan. We doen het echt vanuit de passie en liefde voor de sport. Daar zijn we heel serieus mee bezig”, aldus Ter Maat.

Cloud to Cloud is een club met circa vijftig leden, waaronder vijftien vrouwen. De meeste leden komen uit de regio, en daarnaast uit alle delen van het land. “We willen als club een grote vriendengroep zijn. Bij ons staat het vliegen en de onderlinge gezelligheid voorop, en niet de commercie.”

Op het lierveld aan de Holtenplasweg ontmoeten de piloten elkaar.
Hier is de start-en landingsplaats en hier ligt de achthonderd meter lange lierbaan. “Liermannen zijn ontzettend belangrijk binnen onze club. Zonder hun inzet komen we niet omhoog.”
Ook niet-leden zijn van harte welkom op dit lierveld, maar wel onder voorwaarden. “We pachten het land, en dat kost geld. Als je niet-lid bent betaal je ‘boergeld’, tien euro voor een dag en vijftien euro voor het weekend.”

Paragliden is een vrij onbekende sport. “Veiligheid staat voorop. We hebben te maken met hoogte en weersomstandigheden. Belangrijk is dat je de opleiding volgt, dat je vliegt met een gekeurd scherm, dat je de regels volgt. Het is een veilige sport. Maar ga je snoepen aan de regels, dan ga je risico’s opzoeken.”

Voor Ter Maat betekent paragliden een ongekende driedimensionale vrijheid. Hij beoefende veel recreatieve luchtsporten, maar vindt paragliden veruit het leukst. “Ik hang daar in een soort comfortabele ligstoel met niks onder me, niks links of rechts naast me. Ik beweeg me helemaal zwevend, open door de lucht, ik kan alle kanten op. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid en lekker op jezelf zijn.”
Paragliders zweven als vogels op de thermiek; de warme, stijgende lucht neemt hen mee naar boven. Ter Maat was drie keer Nederlands Kampioen Flatland Paragliding. Zijn langste vlucht was ruim zes uur, de verste afstand honderdvijftig kilometer.

Elk weekend is hij te vinden op het veld en geeft er ook cursus. “Je bent de hele dag met je passie bezig. Het voelt aan als vakantie.”

Het lierveld in Mander is een open terrein. Fietsers komen voorbij en blijven staan kijken. Vanaf dit terrein verzorgen clubleden ook tandemvluchten; aanmelden kan via de website. Ter Maat: “Daar is belangstelling voor, maar we maken er niet heel veel reclame voor. We doen maximaal vijf tandems op een dag, zodat de leden ook zelf de gelegenheid houden om te vliegen.”
Volg ons