Grappen in autowerkplaats, slijterij en timmeratelier bij het Comedy Express FestivalOrganisatie Morshuis Comedy Express festival (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 11-06-2020
ALBERGEN - Voor de tweede keer wordt bij Partycentrum Morshuis in Albergen het Comedy Express Festival gehouden, dit jaar op zaterdag 4 juli 2020.

In een timmeratelier, slijterij en autowerkplaats in kroegsetting maakt het publiek (opnieuw) kennis met comedy. Vorig jaar werd dit festival voor het eerst gehouden en het werd een succes.

“Comedy en locatietheater zijn niet nieuw. Maar op deze manier bij elkaar gebracht is het toch leuk”, zegt Thijs Kemperink, die samen met Edward Morshuis en Renske Spijker dit festival bedacht en organiseert. Morshuis zorgt voor de horeca, Kemperink voor de creatieve invulling en Spijker, freelance organisator bij onder andere het Wilminktheater, regelt als productieleider de zaakjes van a tot z.

Kemperink, zelf standup comedian en cabaretier, heeft voor deze tweede editie een aantal cabaretiers uitgenodigd, allemaal headliners bij comedyshows.
André Manuel komt, evenals Roel C Verburg, Ronald Smink, de Belg Bram van der Velde, Tobi Kooiman en Silvester Zwaneveld.

Zelf treedt hij niet op die avond. “Ik treed genoeg op in de regio en doe wat dingen in het dorp, het moet geen Thijs Kemperink overkill worden. Voor mij is dit een mooi moment om mijn collega’s te kunnen zien. Daar heb ik normaal geen tijd voor.”

Voor een aantal comedians is Albergen bekend terrein. “Zij kwamen al tijdens de voorgaande jaren toen we de Comedy Express hielden. Ze vinden het zelf ook heel gezellig. Sommigen blijven zelfs slapen.”

Het wordt een intiem festival. “We willen er geen groot festival van maken”, aldus Kemperink. Vorig jaar waren er drie keer veertig bezoekers. Nu zijn het er wat minder, maar eigenlijk waren we hiermee vorig jaar onze tijd vooruit.”

De bezoekers worden ontvangen in Café Morshuis aan de Ootmarsumseweg. “Iedereen krijgt een consumptiekaartje en op elke locatie staat een koelkast met glazen deuren, waar de bezoeker zelf een consumptie uit kan halen. Glazen staan er ook. De bezoeker noteert zelf wat hij gebruikt. Een festival met ouderwets vertrouwen”, aldus Edward Morshuis.
De negentig bezoekers, verdeeld in drie groepen van dertig personen, vertrekken vervolgens naar de locaties: de autowerkplaats van Olde Monninkhof, het timmeratelier van bouwbedrijf Scholte op Rijmer en Het Pakhuis, de slijterij van Morshuis.

Op elke locatie staan twee comedians op het (alternatieve) podium. “De voorstelling duurt per locatie tussen de twee en drie kwartier. Morshuis: “Vorig jaar was er zoveel interactie dat de tijd helemaal uit de hand liep. Dit jaar houden we ons er beter aan.” Na de voorstellingen is er een afterparty, bij mooi weer buiten.

Een kaartje kost 15 euro en is, voor zover voorradig, te verkrijgen bij Café en Zalencentrum Morshuis, www.morshuis.nl

Dezelfde maand staat er nog een activiteit op de rol in Partycentrum Morshuis: een Tropische Twentse Trip op 22, 23, 29 en 30 juli. “Vijftig bezoekers per avond, die kunnen genieten van een all inclusive vakantiegevoel in Twente. Vermaak, lekker eten en drinken. Met als motto: ‘Toe aan een avondje aloha? Allo dan'. Als wij niet naar de playa kunnen, komt de playa naar ons”, aldus Kemperink.
Volg ons