Bolscher: 'We hopen op betere tijden'Cafe Bolscher (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 25-05-2020
VASSE – Nooit in zijn leven maakte Laurens Bolscher zó’n Hemelvaartsdag mee als deze, op 21 mei 2020.

En ook Tweede Pinsterdag 2020 belooft een bijzondere dag te worden in de historie van het familiecafé-restaurant in Vasse. Die dag om 12.00 uur staan de familie Bolscher en medewerkers klaar om, na weken, weer gasten te ontvangen.

Een Hemelvaartsdag waarop hij zélf een rondje fietste; Laurens Bolscher heeft dat nog nooit meegemaakt. Van jongs af aan weet hij niet beter of op Hemelvaartsdag gaat het familiecafé-restaurant om zes uur ’s morgen open en is het die hele dag een komen en gaan van bezoekers.
Tijd om op die dag zelf de fiets te pakken, daar was geen denken aan. Hoe anders is deze donderdag.
“Vanmorgen hebben we zelf op de fiets een rondje gemaakt in de omgeving. Er was best veel volk op de weg. Mensen op bankjes met hun eigen meegenomen eten en drinken. En het was prachtig weer”, vertelt hij. “Vanmiddag brengen we met de Tapbus een biertje en bitterballen rond in Vasse. Voor de mensen die normaal bij ons op het terras zouden zitten. Daarna bezorgen we de bestellingen.”

Tien weken is het bedrijf, evenals de andere horecabedrijven, nu dicht. Een lange tijd.
“Heel apart. We hebben de zaak nooit dicht, geen week. Ook al omdat hier verenigingen hun bijeenkomsten hebben. Er is hier altijd wel iets te doen. Voetbal, muziek, carnaval, clubs. We zitten in de organisatie van de Sfeermarkt en van wandel- en fietstochten. En nu werd alles ineens gecanceld.”

Na sluiting werden de dagen anders ingevuld. Direct na de eerste afkondiging van de coronamaatregelen begon Bolscher met een afhaal- en bezorgservice. “Van donderdag tot en met zondag en dat loopt erg goed.”
“We hebben ook allerlei klusjes gedaan waar we nog niet aan toegekomen waren. Samen met medewerkers het terrasmeubilair opgeknapt, met waar nodig een likje verf. De koelcel hebben we grondig aangepakt; er stond nu toch niets in. Die dingen.”

Het eind van de onverwachte en ongewenste ‘vakantie’ is nu in zicht. Dat betekent ook dat de zaak aangepast moet worden, zowel het terras als het café en het restaurant. Bij Bolscher geen rood afzetlint of pijlen en plakplaten op grond en vloer. “Er komt wel een bord met het protocol. Vervolgens willen we het zo natuurlijk mogelijk aanpassen. De afgelopen week hebben we voor het terras natuurlijke afscheidingen gemaakt van terrasschermen met bloembakken. We creëren met groen en bloemen een soort van hoekjes waar je gezellig en veilig zit.”

Voor het terras hoeft tot nog toe niet gereserveerd te worden.
Anders is het voor de serre, de Hoeskamer en het restaurant, waar gegeten wordt. Ook hier wordt geschoven om de anderhalve meter te waarborgen. Bezoekers moeten hiervoor wel reserveren. “Hoe we dat met de vaste plekken in het bruin café doen? Een aantal vaste plekken moeten leeg blijven”, vertelt Bolscher.

Hij ziet uit naar maandag 1 juni 12.00 uur. “We hebben heel regelmatige weken achter ons: veel in de tuin, wandelen, fietsen, onderhoud plegen, de bestellingen rondbrengen. Ik ben wel uitgerust nu.”
“Of het druk wordt? Jongeren hebben al gezegd dat ze er om 12.00 uur zijn. De jeugd in enthousiast; die mist het samenkomen ook. Ik denk dat vijftigplussers het nog even aankijken. ‘Als het heel druk is, komen wij een andere keer’, zeggen ze.”
Bolscher is er klaar voor, op Tweede Pinksterdag 2020, om 12.00 uur. “We hopen op leukere tijden. Dat alles weer een beetje mogelijk wordt en zonder al te grote problemen de richting gaat zoals het voor corona was.”
Volg ons