Van de redactie | 19-11-2020
TUBBERGEN – Iedereen kan vanavond de bijeenkomst over het windenergiebeleid in de gemeente Tubbergen bijwonen.

Gisteren was er al een webinar (online bijeenkomst) in de gemeente Dinkelland via YouTube, vanavond is Tubbergen aan de beurt.

Tijdens de webinar wordt een e-mailadres en telefoonnummer bekendgemaakt waar inwoners vragen kunnen stellen. Die worden dan beantwoord.

Het webinar is op donderdag 19 november om 18.30 uur via het YouTube-kanaal van de gemeente Tubbergen.

Conceptbeleid maakt windmolens mogelijk

De webinar gaat over het windenergiebeleid van de gemeente Tubbergen. Er ligt een concept van het windbeleid klaar en dat wordt besproken.
Het conceptbeleid is omstreden omdat het mogelijk maakt dat er windmolens in Noordoost-Twente worden geplaatst. Omdat Noordoost-Twente de status Nationaal Landschap heeft, zijn windmolens er verboden. Dat kan veranderen als het conceptbeleid daadwerkelijk beleid wordt. Dan worden windturbines in het landschap geplaatst; van allerlei formaten tot grote aan toe.
In het webinar wordt ook verteld waar de windmolens geplaatst zouden kunnen worden.

Heel veel vragen

Windmolens leveren momenteel in Nederland 2 procent van de gebruikte energie. Zonne-energie levert 1 procent. Hoe gaan die percentages in Noordoost-Twente worden als het windenergiebeleid doorgaat? En is dat het breken van de belofte van geen ontsierende objecten zoals windturbines en hoogspanningsmasten, waard? En wat gaat er gebeuren als de windmolens ‘op’ zijn? Hoe lang is de levensduur? Waar worden de molenbladen begraven als de levensduur op is? Zijn natuurexperts geraadpleegd over het effect van windturbines op flora en fauna? Klopt het dat windmolens grote vliegenmeppers en vogeldoders zijn? Krijgt iedereen in de gemeente straks uitzicht op windmolens? Hoe ver in de omgeving zijn ze te zien?
Allemaal vragen die naar verwachting vanavond voorbij zullen komen.

De webinar is om 18.30 uur te volgen via www.youtube.com/watch?v=owbbkxaDzAU&feature=youtu.be .
Volg ons