Gemeente zorgt voor gratis mondkapjesGratis mondkapjes voor minima (Foto: Noortje Haarman)
Van de redactie | 14-10-2020
TUBBERGEN – Er komen gratis mondkapjes beschikbaar voor de minima in de gemeente Tubbergen.

Raadslid Noortje Haarman (GB/VVD) riep, tijdens de digitale commissievergadering van afgelopen week, de wethouder op om minima van gratis mondkapjes te voorzien of hiervoor een vergoeding te verstrekken.

“De wethouder gaf aan het een goede vraag te vinden en hier achter aan te gaan, en inmiddels is er een positief antwoord”, vertelt Haarman.

“Tegenwoordig gebruiken we voor onze eigen en andermans gezondheid op veel plekken mondkapjes. Mondkapjes kosten al gauw een euro per stuk. Als je iedere dag een schoon mondkapje wil gebruiken lopen de kosten al gauw op tot dertig euro per persoon per maand. Dit is voor mensen die onder de armoedegrens leven veel geld, maar ook zij moeten uiteraard gewoon veilig en verantwoord de deur uit kunnen. De vraag was of deze mensen de mondkapjes of ander hygiënemateriaal ergens konden.”

Via voedselbank

“Deze week kwam er antwoord van wethouder Berning dat minima naar aanleiding van de oproep de mondkapjes gratis kunnen krijgen via de voedselbank.”

“Vanuit de centrale overheid zijn onder andere gemeenten opgeroepen mondkapjes te verstrekken aan burgers die de middelen niet hebben om hier zelf in te voorzien. Dit is, in samenwerking met onze afdeling schulddienstverlening en de coördinator van de voedselbank Tubbergen afgelopen week al opgepakt. Ook de armoedecoördinator en beleidsmedewerker minimabeleid zijn betrokken.”

Aantal pakketjes

Sinds afgelopen vrijdag worden er door de gemeente Tubbergen mondkapjes verstrekt aan inwoners die gebruik maken van de voedselbank. Daarnaast heeft de voedselbank een aanvullend aantal pakketjes ontvangen voor gezinnen waarvan zij weten dat het zelfstandig voorzien in mondkapjes geen vanzelfsprekendheid is, ook al maken zij geen gebruik van de voedselbank. Voorlopig doet, in afwachting van de versoepeling van de maatregelen op enig moment, de gemeente wekelijks een nieuwe levering bij de voedselbanken.
Volg ons