Dichtbij Duurzaam: ook voor TubbergenWethouder Ursula Bekhuis - Gemeente Tubbergen (Foto: Gemeente Tubbergen)
Van de redactie | 23-07-2020
TUBBERGEN - DichtbijDuurzaam gaat inwoners van Tubbergen helpen om hun huizen duurzamer te maken.

Inwoners die benieuwd zijn welke duurzaamheidsmaatregelen hun energierekening kunnen verlagen kunnen op de website van DichtbijDuurzaam een aantal gegevens invullen. Zij krijgen dan een persoonlijk overzicht van besparingsmogelijkheden.

“Denk bijvoorbeeld aan isolatie, dubbel glas, zonnepanelen of een warmtepomp”, aldus Ron Wolbert, een van de initiatiefnemers van DichtbijDuurzaam.
“De volgende stap is dat je in contact komt met ons om een plan van aanpak te maken. Het grote voordeel is dat je vooraf een richtbedrag door krijgt en zelf kiest hoeveel duurzaamheidsmaatregelen wilt nemen. Dit kan natuurlijk ook verspreid over meerdere jaren, waarbij het huis steeds duurzamer wordt. De volgorde hierin is ook belangrijk, pas met vloerisolatie is het installeren van een warmtepomp zinvol.”
DichtbijDuurzaam begeleidt het hele traject en legt contact met geselecteerde lokale partijen. Ze helpt bovendien ook met het organiseren en het aanvragen van subsidies of andere financiële regelingen.

Duurzaamheidswethouder Ursula Bekhuis is blij dat DichtbijDuurzaam er voor de inwoners van Tubbergen is. “We staan nu eenmaal voor een enorme klimaatopgave die we alleen samen met elkaar kunnen uitvoeren”, vertelt de wethouder. “Daarbij iedereen nodig; gemeente, ondernemers en inwoners. Voor inwoners is het best een zoektocht naar de mogelijkheden en tegen welke prijs. De mensen van DichtbijDuurzaam bespreken wat er kan en vragen vervolgens offertes op. Je bepaalt zelf wat en wanneer je wilt laten uitvoeren. DichtbijDuurzaam regelt dit vervolgens met haar partners en doet ook de planning, controle en geeft garantie op de werkzaamheden. Omdat DichtbijDuurzaam uitsluitend werkt met lokale partijen, is dat dus ook werk voor lokale mensen. Het mes snijdt zo dus aan twee kanten.”

Over DichtbijDuurzaam DichtbijDuurzaam in 2018 in Oldenzaal ontstaan, maar sinds 2020 in meer Twentse gemeenten actief. Het initiatief is opgezet door Paul Scholten, Robert Olde Scholtenhuis, Ron Wolbert, alle drie met een bouwkundige of installatietechnische achtergrond. Zij zagen dat er op de particuliere markt behoefte was aan duidelijke en onafhankelijke informatievoorziening en begeleiding voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen.
Volg ons