Wederopbouw na ramkraak bij juwelier Juwelier Plegt (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 02-05-2020
TUBBERGEN - Bij juwelier Plegt-Haarman in Tubbergen begint de wederopbouw, na de ramkraak in de nacht van 18 april.

Daarbij werden veel sieraden, waaronder veel horloges, geroofd. De ravage is inmiddels opgeruimd. Nu gaat de oude vloer er uit en deze week wordt een nieuwe winkelvloer gelegd.

De vernieling was groot die 18e april. “De pui was helemaal kapot, de hele winkel lag vol met glas.

De vitrinekasten waren kapotgeslagen. Die zijn nu allemaal naar de meubelmaker”, vertelt Petra Plegt. De gevolgen van de ramkraak zijn nog steeds zichtbaar. Open vitrines, houten panelen waar eerder de pui zat. Inmiddels zijn vakmensen bezig met het leggen van een nieuwe vloer.

“Eerst de vloer en dan komt de schilder er in”, vertelt Plegt.

De zaak krijgt, nu men toch bezig moet, een nieuwe, moderne uitstraling.

De juwelierszaak is, ondanks de werkzaamheden, gewoon open. “Bijna alles wat hier nog hangt en ligt is beschadigd en dat ruimen we op.”

Plegt is druk bezig met het aanvullen van de voorraad. “We krijgen daarbij veel hulp van bedrijven, hoewel bij veel leveranciers in verband met corona de voorraad minder is. We roeien met de riemen die we hebben.”

In de zaak is alles weer beveiligd. “Door onze beveiligingscamera’s was de hele kraak te zien. De auto die met de achterkant de zaak ramde, de vier mensen die hier alles kapotsloegen. Je ziet de beelden en je ziet zoveel geweld en agressie. Dat bevat je niet.”

Plegt heeft van de rechtbank de namen gekregen van de daders, die nog in voorarrest zitten. “Vijf daders: twee uit Almelo, een uit Hengelo, twee zonder verblijfplaats. De auto was gestolen in Duitsland en had een vals kenteken. Die Skoda is blijkbaar meerdere malen door Tubbergen gereden. Waarom ze ons uitzochten? Geen idee, en ook heel dom, want we zitten helemaal niet in dat hogere segment.”

Wat de eigenaresse goed deed, waren de vele blijken van medeleven. “Kaartjes, appjes, bloemen. Geweldig!”
Zelfs uit onverwachte hoek. “Ik kreeg een telefoontje dat van een familielid van een van de daders. De familie was overstuur dat dit gebeurd was en vond het vreselijk. Ik vond het heel knap dat deze familie mij belde.”

Zelf is ze de schrik redelijk te boven. “Met mij gaat het goed. Het is wel een heel intensieve periode, je moet zoveel regelen. Om alles weer op orde te krijgen kost zoveel tijd en energie. En zo onnodig.”
Ze verwacht dat eind mei de werkzaamheden afgerond zijn. “Er zit drie tot vier weken wachttijd op de nieuwe pui. Zo gauw die er in zit, gaat de zaak weer open. We zetten er de schouders onder en gaan gewoon door.”
Volg ons